Hero image

Kan sommeren bidra til en bedre familieøkonomi?

Sommeren er en tid da de fleste tar ferie og har fri. For mange vil det være mindre penger i lommeboken denne sommeren, sammenlignet med tidligere.

I år kan det oppleves ekstra trangt økonomisk for mange. Den høye inflasjonen gjør at matvareprisene er høye. Samtidig er boligrentene høye, og i tillegg er kronen så svak at det kan bli svært dyrt å reise til utlandet. 

En varm og solrik sommer er bra for lommeboken

"Været påvirker faktisk økonomien vår", sier sier Martina Glänfält, driftsdirektør i Lowell Sverige.

— Vi kan tydelig se at en varm og solrik sommer fører til mindre gjeld, sier Martina Glänfält, driftsdirektør i Lowell Sverige. Hun fortsetter: på en varm og solrik sommerdag sykler vi ned til stranden, tar med oss ​​piknik og avslutter kvelden med grilling. Da kan alle ta med sin egen mat etter behov og samtidig nyte den gode sommerfølelsen.  

En kald og regnfull sommer koster derimot ofte mer. I Norden er vi avhengige av været og søker sol og varme for å kompensere for den mørke og kalde vinteren. Og når vi ikke får sol og varme hjemme, kjøper vi en tur i siste liten som vi kanskje ikke egentlig hadde  råd til. Eller vi begynner å pusse opp hjemmet eller unner oss dyre utflukter og aktiviteter. Dette kan føre til at vi tar opp gjeld som tar tid å betale tilbake. 

Martinas 5 tips for en økonomisk bærekraftig sommer
Mange vil oppleve at de har mindre penger å bruke i sommer. Hvordan kan man håndtere  det? Her er Martinas fem tips for en økonomisk bærekraftig sommer: 

  1. Lag et sommerbudsjett og hold deg til det!
  2. Du er ikke alene om å ha et mindre sommerbudsjett i år, så snakk om det. Fortell om din begrensede økonomi. Du kan bidra til at flere tør å åpne seg om at de også har det tøft.

  3. Se etter rimelige sommeraktiviteter. Ta en titt på kommunens hjemmesider, de tilbyr ofte gode aktiviteter for store og små. Det finnes mye man kan gjøre som ikke koster penger.

  4. Det finnes ikke dårlig vær - dra på utflukter selv om det ikke er strålende sol!

  5. Tilbring tid med familie, naboer og venner! De beste minnene skapes når vi er sammen med andre.
    — Vi håper at været er med oss ​​og at sommeren bringer med seg mange flotte minner og at økonomien er i balanse etter ferien, avslutter Glänfält.