Når det uforutsette skjer - noen råd for økonomien din

Når det uforutsette skjer - noen råd for økonomien din

Vi er i en utfordrende tid som påvirker samfunnet vårt, selskaper og enkeltpersoner. Her finner du noen råd for hva du kan gjøre hvis du er bekymret for å miste jobben, eller er i en situasjon der du blir tvunget til å leve på en lavere inntekt enn før.

Vi er i en utfordrende tid som påvirker samfunnet vårt, selskaper og enkeltpersoner. Mange selskaper har blitt hardt rammet økonomisk, og mange ansatte har blitt uventet varslet om permittering eller til og med oppsigelse. Vi i Lowell vet at det ofte er disse plutselige og uventede hendelsene som kan sette økonomien under press. Her finner du noen råd for hva du kan gjøre hvis du er bekymret for å miste jobben, eller er i en situasjon der du blir tvunget til å leve på en lavere inntekt enn før.

7 tips for økonomien din

1. Ta kontakt med NAV i dag og forbered økonomien på dårligere tider

Har du mistet jobben din, eller mistet inntekten? Finn ut hvilke støtteordninger du har krav på. Søk om støtte så snart som mulig når du blir arbeidsledig.

2. Si opp alle unødvendige kostnader

Hvis du er bekymret for å bli arbeidsledig, eller kanskje du allerede vet at du snart vil være det, er det viktig at du takler situasjonen nå. Når du går gjennom økonomien din, hvilke endringer kan du gjøre allerede i dag? Reduser kostnadene så snart som mulig. Se hvilke forskjellige abonnementer du har for lydbøker, musikktjenester, streaming, TV-pakker og internett. Avslutt dem eller bytt til billigere alternativer. Færre kanaler og mindre surfe muligheter er greit, kanskje til og med på lengre sikt. Her kan det være mye å spare hver måned.

3.Reforhandle lån og kreditter

Hvis du har et pantelån, er det viktig at du kontakter banken din med en gang. Ikke vent til økonomien din blir dårligere.

Har du mange forskjellige lån, kreditter eller kanskje gjeld hos inkassoselskaper? Ta kontakt og fortell om situasjonen din med en gang, ikke vent til du ikke har råd til å betale regningene. Ofte er det gode muligheter til å endre forholdene basert på din nye situasjon, og en vilje til å hjelpe deg med å styre økonomien i en tøff tid.

4. Dra nytte av tilbud og endre spisevanene dine

Tenk på hvordan du handler mat og hva slags mat du handler inn, planlegg matkjøp i henhold til hva som er på tilbud og unngå mange turer i butikken. Har du god tid? Sykle eller gå til dagligvarebutikker med gode tilbud på varer du trenger. Du kan også bruke mer tid på å bake ditt eget brød og lage mat fra bunnen av, noe som vil være både billigere og mer smakfullt.

5. Hold kontrollen og prøv å spare litt

Hvis inntekten din er lavere eller helt fraværende en stund, er det utrolig viktig at du reduserer kostnadene hver uke og måned. Men prøv også å legg litt penger på en sparekonto. Bruk bank-appen på mobiltelefonen din, og kom inn i vanen med å logge deg inn ofte og ha full kontroll over kostnadene dine. Noen banker tilbyr tjenester i appen som lar deg se nøyaktig hvor mye du bruker på mat, sparing, leie og mer, noe som gjør det lettere å holde oversikt. Ha et mål om å spare litt hver måned for sakte men sikkert å bygge opp en reserve.

6. Snakk om økonomien din og be om hjelp

Hvis problemene dine føles uoverkommelige, kan du be om hjelp. Våg å snakke om dine økonomiske problemer med noen i nærheten av deg, kanskje et familiemedlem, en venn eller pårørende. Å ha problemer med økonomien er vanlig, og det er ofte stor forståelse for din situasjon. Hvis du ikke har noen å henvende deg til, og finner ut at problemene dine ikke kan løses, kan du kontakte kommunens gjeldsrådgivere for støtte.

7. Ikke stikk hodet i sanden

Sist, men ikke minst - ikke stikk hodet i sanden og håp at det løser seg, det risikerer bare å forverre situasjonen. Hvis du ikke kan betale en regning, kan du kontakte selskapet som sendte den så snart du kan for å finne en løsning. Hvis en regning ikke blir betalt i tide, legges det på unødvendige påminnelsesgebyrer og på et senere tidspunkt også et innkrevingsgebyr.

Tips på gode sider for mer informasjon

Les mer på NAV sine hjemmesider

Les mer på Forbrukerrådets hjemmesider